Maria
Marihuana a les botigues - Eva Font
El Punt AVUI 31/12/13

Colorado i Washington, pioners al món en venda de cànnabis per a ús recreatiu.

Alerten que els adolescents hi tindran més accés Consideren que la mesura ajudarà a combatre el tràfic il·legal.


Serà pioner als Estats Units i al món: a partir d'aquest mes de gener a l'estat de Colorado obriran les primeres botigues de marihuana, per a ús recreatiu. Uns mesos després, a mitjan 2014, ho farà l'estat de Washington i, més endavant, si aproven la llei, s'ho podrien afegir Califòrnia, Oregon i Arizona. Tot això passa en un moment en què més de la meitat de la població nord-americana veu amb bons ulls legalitzar la marihuana: segons una enquesta publicada a l'octubre per Gallup, el 58% hi estaria a favor.

De moment, a Colorado s'han atorgat més de 300 permisos per a botigues, instal·lacions de cultiu i laboratoris. Aquest gener es preveu que una vintena d'establiments obrin les portes a l'estat. Podran comprar marihuana els majors de 21 anys, el màxim permès serà una unça (28,3 grams) i no es podrà consumir en espais públics. “La venda de cànnabis per a ús recreatiu podria reduir el tràfic il·legal, perquè la droga serà més accessible, hi haurà més competència i es preveu que baixi el preu”, indica en una entrevista amb El Punt Avui l'expert en drogues Mark A.R. Kleiman, professor a la Universitat de Califòrnia, que va ser assessor en cap de la legislació sobre marihuana a l'estat de Washington.

Els ciutadans de Colorado i Washington van votar el novembre del 2012 a favor de legalitzar totalment la marihuana i gravar impostos sobre la venda. Fins ara, als EUA només era legal com a tractament mèdic; calia una recomanació mèdica per obtenir la targeta que permet comprar o cultivar l'herba.

En total, vint estats del país i el districte de Colúmbia –que comprèn la capital del país, Washington– permeten el consum de marihuana per a ús medicinal. Entre els quals, hi ha els mateixos estats de Colorado i Washington, i Califòrnia, que va ser el pioner en l'ús medicinal del cànnabis, ara fa 17 anys. “Des que la llei va entrar en vigor, el desembre del 2012, a Colorado es pot consumir marihuana i tenir a casa un màxim de sis plantes. Ara, al gener es permetran les botigues i la seva producció per a ús recreatiu”, explica a aquest diari Art Way, mànager sènior a Colorado de l'Aliança per una Política sobre Drogues (Drug Policy Alliance), considerada l'organització líder als EUA en defensa de la regularització de les drogues.

Despenalització
Per Way, legalitzar la marihuana ha permès despenalitzar-la: “A Colorado es detenien unes 10.000 persones a l'any per possessió de marihuana; normalment la gent que detenien era jove, pobra, i negra o hispana. Des que el desembre del 2012 es va legalitzar, el nombre de detencions ha baixat fins a unes 4.500.” “Com que es considerava un crim, la persona detinguda per tinença de marihuana es trobava després amb problemes per trobar feina o pis”, hi va afegir Way.

La regularització, però, també té detractors, com l'organització Projecte SAM, presidida per l'excongressista Patrick Joseph Kennedy, fill del desaparegut Edward, Ted, Kennedy. L'entitat tem que la comercialització de la marihuana farà que estigui més a l'abast dels adolescents i alerta dels efectes nocius per a la salut. “Els contres de la legalització són que hi haurà més gent que en consumeixi i estarà més a l'abast dels més joves. Tot dependrà de com es reguli el màrqueting i del preu. De moment, Colorado i Washington no estan actuant prou en aquest sentit”, indica Kleiman.


informació recollida a El Punt AVUIColorado permet la venda de marihuana per a ús recreatiu -

És el primer lloc del món a fer-ho lliurement per a tots els més grans de 21 anys.

Vint-i-cinc ciutats i comtats de l'estat de Colorado, als EUA, permeten, a partir d'aquest 1 de gener, la venda legal i limitada de marihuana en prop de 160 establiments, el primer lloc del món a fer-ho lliurement per a tots els més grans de 21 anys.

La mesura és el resultat de l'esmena 64, aprovada per vot popular el novembre del 2012 i que va legalitzar la possessió i l'ús de petites quantitats de marihuana (fins a 28 grams) per a ús no mèdic entre més grans de 21 anys, així com la seva producció i venda d'acord amb el nou marc legal.

La norma estableix un impost del 25% per la venda d'aquesta substància i permet que cada persona cultivi fins a sis plantes, amb un límit de 12 plantes per família. Prohibeix, no obstant, el consum de marihuana en llocs públics.

'Farmàcies de marihuana mèdica'
Actualment, Colorado compta amb unes 500 'farmàcies de marihuana mèdica', de les quals 160 es podrien convertir en "botigues de marihuana recreativa", encara que es calcula que només unes quantes ho començaran a fer des d'aquest mes de gener.

Encara que a Denver, la capital de l'estat, ja es pot comprar marihuana recreativa, altres importants ciutats, com Aspen, Aurora i Boulder, han decidit no aplicar encara la norma, que estableix restriccions a les persones sense permís de conduir que vulguin comprar marihuana.

 

Denver, en canvi, ja compta amb la seva primera directora executiva de Política de Marihuana, Ashley R. Kilroy, nomenada el 20 de desembre i que fins aleshores exercia el càrrec de directora interina de Seguretat Pública a la ciutat.

En altres poblacions, com Boulder, el cap de la Policia local, Mark Beckner, i el fiscal del districte, Stan Garnett, van decidir postergar l'aplicació de la norma fins que s'eduqui el públic sobre el nou marc legal.

Segons la policia local, en aquesta ciutat el consum de marihuana en llocs públics, activitat prohibida en la nova llei, es va quadruplicar durant el 2013 respecte a l'any anterior.

Igualment, com que a nivell federal la venda i el consum de marihuana és una activitat il·lícita, no es podrà comercialitzar la planta dins de l'Aeroport Internacional de Denver.

La posada en marxa d'aquesta norma ha obert un intens debat al país sobre les conseqüències que la seva aplicació podria comportar en la societat de Colorado.

informació recollida a El PeriódicoCues a Colorado per comprar marihuana -
Ara 01/01/14

Una vintena de ciutats i comtats de l'estat permeten, des d'aquest dimecres, la venda de marihuana per a ús recreatiu.

Una vintena de ciutats i comtats de l'estat de Colorado, als EUA, permeten, a partir d'aquest dimecres, la venda legal i limitada de marihuana en prop de 160 establiments. Es tracta del primer lloc del món on es pot vendre marihuana per a ús recreatiu a tots els més grans de 21 anys. La mesura s'ha posat en marxa amb cues en alguns establiments de la capital.

La mesura és el resultat de l'Esmena 64, aprovada per vot popular el novembre del 2012 i que va legalitzar la possessió i ús de petites quantitats de marihuana (fins a 28 grams) per a ús no mèdic entre majors de 21 anys, així com la producció i venda d'acord amb el nou marc legal. La norma estableix un impost del 25 per cent per la venda d'aquesta substància i permet que cada persona conreï fins a sis plantes, amb un límit de 12 plantes per família. Prohibeix, però, el consum de marihuana en llocs públics.

Colorado compta actualment amb unes 500 "farmàcies de marihuana mèdica", de les quals 160 podrien convertir-se en "botigues de marihuana recreativa", tot i que es calcula que només algunes començaran a fer-ho des d'aquest mes de gener. A Denver, la capital de l'estat, però, ja es pot comprar marihuana recreativa, i altres ciutats importants, com Aspen, Aurora i Boulder, han decidit no aplicar encara la norma, que estableix restriccions a les persones sense permís de conduir que vulguin comprar marihuana.

Durant 2014 i 2015 seran només els dispensaris de marihuana medicinal els que podran també vendre la marihuana recreativa. A partir del 2016 es concediran llicències a qualsevol centre o comerç que compleixi amb els requisits que estableix la llei.

informació recollida a Ara

Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar