Maria
- AVUI - El Periódico
Catalunya donarÓ un derivat del cÓnnabis contra les nÓusees a dones amb cÓncer
- EFE
AVUI 10/04/08

Les dones amb cÓncer de mama en tractament de quimioterÓpia que no responguin als fÓrmacs contra les nÓusees i els v˛mits tindran accÚs a un medicament derivat del cÓnnabis, desprÚs de demostrar la seva eficÓcia en un estudi pioner a nivell mundial del departament de Salut de la Generalitat.

Marina Geli, consellera de Salut, ha anunciat aquest dimecres que la prescripciˇ es farÓ a travÚs de la via d'˙s compassiu, ja que el fÓrmac, que nomÚs estÓ autoritzat al CanadÓ contra el dolor neuropÓtic en pacients amb esclerosi m˙ltiple, no estÓ registrat a l'Estat ni per l'AgŔncia Europea del Medicament, ni tÚ solĚlicitada aquesta indicaciˇ terapŔutica.

ButlletÝ informatiu TambÚ ha assenyalat que la Generalitat editarÓ un butlletÝ d'informaciˇ terapŔutica perquŔ els metges, especialment onc˛legs i neur˛legs, tinguin informaciˇ sobre el fÓrmac i ho tinguin en compte com a alternativa terapŔutica, per˛ no com a primera opciˇ.

 

Segons ha explicat Geli, el programa pilot de l'˙s terapŔutic del cÓnnabis realitzat a persones amb molŔsties cr˛niques, que no responen a altres tractaments, com l'esclerosi m˙ltiple o el dolor neuropÓtic, i a dones en tractament oncol˛gic, ha demostrat que una tercera part d'elles deixaven de tenir nÓusees, i que al 67% els disminu´en la intensitat i la seva durada.

Menys v˛mits
En el cas dels v˛mits, el 21,7% de les pacients van deixar de fer-ho als cicles de quimioterÓpia successius desprÚs de prendre aquest derivat del cÓnnabis, i a tres de cada quatre se'ls va reduir la intensitat, notant totes elles una millora en els seus sÝmptomes.

A l'estudi han participat 207 pacients dels quals 32 tenien dolor neuropÓtic per esclerosi m˙ltiple, 54 patien espasticitat per esclerosi m˙ltiple, 47 patien dolor neuropÓtic de diversa etiologia, 41 estaven diagnosticades amb la sÝndrome d'anorŔxia-caquŔxia per cÓncer o sida i 33 eren dones amb nÓusees i v˛mits secundaris al tractament de quimioterÓpia.


Els metges catalans receptaran un esprai de cÓnnabis contra el dolor
- Àngels Gallardo

Ľ L'assaig de Salut assenyala que la meitat dels pacients tractats amb el polvoritzador van millorar.
Ľ Els candidats seran malalts greus o cr˛nics que no trobin alleujament amb altres medicaments.

Un assaig clÝnic impulsat per la Conselleria de Salut, sense precedent a Espanya, ha confirmat el benefici que un extracte del cÓnnabis, comercialitzat en forma d'esprai polvoritzador, exerceix en el tractament del dolor neurol˛gic o com a antÝdot de nÓusees i v˛mits en persones que reben quimioterÓpia. Davant d'aquest resultat, Salut va anunciar ahir que els metges que atenguin persones afectades per aquests processos, i que no s'alleugin amb altres fÓrmacs convencionals, podran recˇrrer a la nova substÓncia, que no tÚ autoritzaciˇ per vendre's a Espanya.

Les conclusions d'aquest assaig, portat a terme l'˙ltim any i mig amb 207 malalts, indiquen que "gairebÚ la meitat" dels pacients van millorar desprÚs de seguir un tractament amb l'esprai sublingual de cÓnnabis. El producte es comercialitza al CanadÓ amb el nom de Sativex, circumstÓncia que va permetre que l'AgŔncia Espanyola del Medicament (AEM), organisme del Ministeri de Sanitat que va autoritzar la investigaciˇ de Salut, en gestionÚs l'adquisiciˇ pel procediment d'˙s compassiu d'un fÓrmac estranger.

Aquesta mateixa via seguirÓ l'AEM davant les peticions que a partir d'ara exposin els metges catalans --o els de qualsevol punt d'Espanya--, va explicar ahir la consellera de Salut, Marina Geli, que es va mostrar convenšuda de la futura autoritzaciˇ del Sativex a Espanya. En l'assaig impulsat per Salut hi han participat sis hospitals catalans i 75 farmÓcies, que van ajudar els malalts a establir la dosi diÓria que els era suficient per eliminar els sÝmptomes que volien alleujar.

SUPERVISIË D'UN SANITARI
La quantitat de polvoritzacions de cÓnnabis que cada individu va necessitar, la dosi ˛ptima diÓria, Ús un mesurament que s'ha de fixar de manera personal i amb la supervisiˇ d'un sanitari que en controli l'evoluciˇ i les reaccions, van explicar. El Sativex s'administrarÓ sempre a malalts greus, afectats per malalties cr˛niques i antigues, que hagin provat m˙ltiples fÓrmacs amb els quals ja no perceben millora. AixÝ ho indica el protocol subscrit per Salut.

 

Els candidats podran ser persones amb esclerosi m˙ltiple que pateixen espasmes o dolor intens i constant; malalts de sida absolutament inapetents, en els quals no es resol la seva anorŔxia i deca´ment amb suplements alimentaris, i dones afectades per cÓncer de mama a qui la quimioterÓpia causa nÓusees permanents i v˛mits irresolubles tambÚ per altres mitjans.

Els que accedeixin a l'esprai de cÓnnabis el rebran sempre en un hospital i podran controlar el seu tractament en algunes farmÓcies. Salut s'ocuparÓ d'informar els metges dels centres d'assistŔncia primÓria de les propietats i indicacions del preparat, va assegurar la consellera Geli, a causa del desconeixement general sobre el fÓrmac que mostren aquests professionals. "El metge s'enfrontarÓ a la contradicciˇ d'haver d'atendre tant els que necessiten deshabituar-se del cÓnnabis com els que el necessitin per alleujar dolor o nÓusees --va afirmar Francesc Ferrer, portaveu del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona--. Si es tracta d'un producte que pot millorar la vida dels nostres pacients, no ens podem negar a prescriure'l, encara que, de moment, Ús una substÓncia que la majoria dels facultatius no coneixen".

El Col.legi de FarmacŔutics de Barcelona ofereix des de fa dos anys a la seva web un prospecte amb les propietats i les indicacions del cÓnnabis. Aquesta informaciˇ ha estat consultada per mÚs de 600.000 persones, va afirmar Rafael Borrßs, responsable de drogues en aquesta entitat. "L'existŔncia d'un fÓrmac de cÓnnabis evitarÓ que molts malalts es vegin obligats a consumir l'herba de forma clandestina, sense possibilitat de calibrar amb precisiˇ la dosi que prenen", va considerar Borrßs.

La titular de Salut va defensar la realitzaciˇ de l'assaig clÝnic amb el Sativex, ja que, va dir, es tracta d'un producte que d'una altra manera difÝcilment hauria estat objecte d'investigaciˇ. "En ocasions, l'Administraciˇ ha d'assumir objectius que poden beneficiar moltes persones i que altres interessos comercials podrien haver impedit", va dir Geli.


Investigaciˇ de les nÓusees

EL PRECEDENT
L'eficÓcia del polvoritzador sublingual de cÓnnabis per eliminar les nÓusees que causa la quimioterÓpia oncol˛gica no s'havia determinat fins ara en anteriors estudis internacionals, va destacar ahir Salut. Els assajos precedents s'havien centrat en l'efecte calmant que proporciona a qui pateix dolor o espasmes.

 

L'┌S
L'˙s del Sativex no Ús senzill. Els tractaments s'inicien amb dosis Ýnfimes, que es van augmentant a mesura que el pacient percep els efectes positius de la substÓncia.


L'opiniˇ de 3 pa´sos serÓ suficient per aprovar el producte a la UE

El laboratori GW Pharmaceuticals, que comercialitza en exclusiva el Sativex al CanadÓ, tÚ intenciˇ que l'AgŔncia Europea del Medicament autoritzi el producte a tota la UE alhora.

Per aconseguir-ho, n'hi haurÓ prou que tres pa´sos europeus en quŔ s'ha assajat el fÓrmac hi donin l'aprovaciˇ. Aquests pa´sos sˇn el Regne Unit, Dinamarca i Espanya.

 

L'assaig del qual va informar ahir la Conselleria de Salut podria ser suficient per avalar l'opiniˇ espanyola sobre el Sativex. El laboratori catalÓ Almirall en serÓ probablement el distribu´dor europeu.

informació recollida a El Periòdico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar