Maria
Creix l'interès dels malalts per l'ús terapèutic del cànnabis - Marta Ciércoles
AVUI 23/08/05
Assaig clínic imminent -
AVUI 23/08/05

- Molts dels pacients que ja consumeixen marihuana no n'informen el metge per por del que en pot pensar.
- Metges i farmacèutics han rebut centenars de consultes l'últim any.

Desenes de pacients, afectats de malalties com l'esclerosi múltiple i la sida, dolors neuropàtics o pèrdua de gana i vòmits a causa de la quimioteràpia, recorren al cànnabis per alleujar-ne els símptomes, tot i les dificultats que, segons admeten, tenen per aconseguir aquesta herba. El debat sobre l'ús terapèutic del cànnabis és sobre la taula, però, de moment, no se'n coneix el nivell real de consum. El que sembla clar és que l'interès per aquesta opció terapèutica existeix i va en augment. La Fundació Institut Català de Farmacologia (FICF) va posar l'any 2001 a disposició del públic un telèfon obert per informar sobre el cànnabis que, des de llavors, ha rebut centenars de trucades.

Les oficines de farmàcia de la demarcació de Barcelona també han atès més de mil consultes de pacients i professionals sanitaris durant l'últim any. A més, el prospecte sobre cànnabis que el Col·legi de Farmacèutics va penjar a la seva web ha rebut més de 30.000 visites durant el mateix període.

La FICF, l'organisme que dirigeix el farmacòleg Joan Ramon Laporte i que assessora el govern en el projecte pilot de dispensació de cànnabis a través de les farmàcies de sis hospitals que començarà l'octubre vinent, va fer el seguiment de cinquanta pacients que es van adreçar a aquesta entitat per consultar sobre el cànnabis terapèutic entre el gener del 2001 i el juny del 2003. El 64% d'aquests pacients eren dones de 30 a 74 anys afectades per càncer de mama i malalties neurològiques, sobretot esclerosi múltiple.

Preocupació per la dosi
La preocupació més habitual dels pacients que consultaven els experts era saber quina dosi de cànnabis havien de prendre per alleujar els símptomes i quina era la millor manera de fer-ho. D'altra banda, més d'un terç van demanar assessorament sobre com podien aconseguir l'herba.

Set de cada deu persones que havien trucat per informar-se van acabar consumint cànnabis, segons van confirmar els experts gràcies al seguiment que van fer dels pacients. Dos de cada deu no ho van fer perquè van tenir problemes per aconseguir-ne a causa de la seva il·legalitat.

 

La major part dels que ho van provar ho van fer per via oral -barrejat amb oli d'oliva-, i només alguns dels pacients més joves van recórrer al cànnabis fumat, desaconsellat pels experts. D'altra banda, el 63% van reconèixer que van experimentar millora almenys en un símptoma.

L'enquesta de la FICF constata que les dosis que van prendre els pacients van ser molt variables, ja que cada planta té una concentració diferent de principis actius. Almenys el 70% van experimentar algun efecte indesitjat, com sedació, somnolència, baixades de tensió o marejos, però en cap cas de gravetat. Fins i tot en alguns casos l'efecte sedant va ser considerat beneficiós pels pacients. Amb tot, el 13% no van informar el seu metge d'aquest consum per por del que en podia pensar.

La meitat van abandonar
Gairebé la meitat dels que n'havien començat a consumir van abandonar el cànnabis, bé per intolerància a l'olor o a la via fumada, bé per problemes a l'hora de trobar una dosi eficaç o per efectes secundaris.

"El nostre treball constata que hi ha una demanda i que els problemes que tenen els pacients es podrien evitar si se'n regulessin les dosis i si aquestes persones en poguessin parlar obertament amb els seus metges", afirma la farmacòloga de la FICF Marta Duran.

Pel que fa al risc d'addicció, la doctora Duran assegura que no n'ha trobat cap evidència entre les persones de les quals han fet seguiment. Sembla que els malalts són capaços d'abandonar el cànnabis tan bon punt es troben millor. Segons Duran, la raó és ben clara: "Els pacients relacionen aquest consum amb la malaltia i amb una experiència negativa", i no pas amb un ús recreatiu o associat al plaer.

Una reivindicació llarga i delicada
Les reivindicacions de diversos grups de pacients a favor de l'ús terapèutic del cànnabis van ser escoltades l'any 2001 pels grups polítics catalans, els quals van aprovar per unanimitat al Parlament una proposició no de llei que instava el govern a iniciar les gestions per avaluar mitjançant assajos clínics l'eficàcia d'un programa de dispensació controlada. Gairebé cinc anys després, el govern ha pogut dissenyar finalment un pla pilot pioner a l'Estat els resultats del qual seran avaluats l'any 2007.


informació recollida a l'AVUI

Assaig clínic imminent -
AVUI 23/08/05

El ministeri de Sanitat i el departament de Salut han trigat uns quants mesos a posar-se d'acord, però, finalment, el projecte pilot de dispensació de cànnabis que es va comprometre a engegar el govern català podrà començar a l'octubre. Així ho va anunciar a finals de juliol la consellera de Salut, Marina Geli, després de gairebé un any de negociació amb el ministeri. El projecte final no es correspon del tot amb la proposta inicial del departament, ja que el cànnabis es dispensarà a malalts seleccionats només des dels serveis de farmàcia de sis grans hospitals i no pas des de les oficines de farmàcia, tal com inicialment havia proposat i defensat la conselleria. Amb tot, 60 oficines prèviament entrenades s'encarregaran de fer el seguiment dels pacients, els quals hauran de prendre el fàrmac en aquests establiments, on seran sotmesos a petites revisions.

L'assaig clínic, que serà el primer de l'Estat que avaluarà l'eficàcia i seguretat terapèutica de la dispensació de cànnabis a malalts de càncer, esclerosi múltiple i sida,

 

comptarà amb la participació d'uns 600 pacients que hagin fracassat prèviament amb els tractaments convencionals i es farà en col·laboració amb els hospitals de la Vall d'Hebron, Sant Pau, Clínic, Bellvitge, Germans Trias i Pujol i l'Hospital del Mar.

Laboratoris de tot el món investiguen les possibilitats terapèutiques del cànnabis. Fruit d'aquests treballs, el Canadà va aprovar fa més de mig any un medicament en forma d'esprai i elaborat a base d'extrets naturals de cànnabis, que s'administra per via sublingual per a casos de dolor neuropàtic i espasticitat causada per l'esclerosi. Aquest fàrmac, de nom comercial Sativex i fabricat pel laboratori britànic GW Pharmaceuticals, serà el mateix que s'utilitzarà a l'assaig clínic català. Sativex no és un derivat sintètic, com altres productes del mercat, sinó que està elaborat a partir de plantes de cànnabis obtingudes per clonació. D'aquesta manera, es garanteix que la quantitat de principis actius -THC i cannabidiol- sigui sempre la mateixa, cosa que permet establir tractaments amb dosis controlades.

informació recollida a l'AVUI
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar