Maria
El cànnabis podria ajudar a frenar el càncer de pròstata, segons un estudi - Reuters

• Un grup de la Universitat d'Alcalá descobreix que substàncies de la marihuana frenen el desenvolupament del tumor.

Els cannabinoides, compostos químics presents en la marihuana, poden frenar el creixement de les cèl·lules del càncer de pròstata al laboratori, cosa que suggereix que medicaments basats en aquest compost podrien un dia ajudar a combatre la malaltia, segons un estudi científic de la Universitat d'Alcalá, a Madrid.

La professora Inés Díaz-Laviada i els seus col·legues han provat el compost en ratolins i han descobert que els cannabinoides, substàncies actives que es troben en la marihuana, redueixen de manera significativa el creixement tumoral, segons publica el British Journal of Cancer.

No obstant, els experts matisen que la investigació encara es troba en una fase exploratòria i que encara són necessaris molts més anys d'assajos per determinar l'aplicació dels avenços en el tractament del càncer en humans.

Fàrmacs potencials
"Aquesta és una investigació interessant que obre una nova avinguda per a l'exploració de potencials fàrmacs, encara que es troba en una fase molt primerenca", ha dit Lesley Walker, directora d'informació oncològica a Cancer Research UK, propietària de la publicació. "Per descomptat que no es tracta que l'home pugui combatre el càncer de pròstata fumant cànnabis", ha afegit.

 

Els cannabinoides provats per l'equip de científics espanyol semblen actuar contra el càncer de pròstata perquè bloquegen un receptor, o entrada molecular, en la superfície de les cèl·lules tumorals. Això atura la divisió d'aquestes cèl·lules.

Col·laboració amb el Japó
Els receptors de les cèl·lules cancerígenes poden reconèixer i "parlar" amb les substàncies químiques trobades en el cànnabis, ha dit Díaz-Laviada. "Aquestes substàncies poden aturar la divisió i creixement de les cèl·lules de càncer de pròstata i podrien convertir-se en objectiu de noves investigacions amb eventuals fàrmacs per al tractament dels tumors prostàtics", ha afegit.

El treball del seu equip amb dos cannabinoides -anomenats methanandamide i JWH-015- suposa la primera demostració que aquestes substàncies del cànnabis eviten la multiplicació de les cèl·lules cancerígenes.

Algunes farmacèutiques ja estan explorant les possibilitats dels cannabinoides contra el càncer, entre elles la firma britànica GW Pharmaceuticals, especialitzada en fàrmacs basats en cànnabis, i que col·labora amb la japonesa Otsuka en una investigació primerenca de l'ús d'extractes de cànnabis per tractar el càncer de pròstata (el més comú entre la població masculina), i també el càncer cerebral i el de mama.

informació recollida a El Periòdico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar