Maria
Els Amics de la Maria obren farmàcia gratuïta - Eduard Mas
AVUI 08/01/07

Ús mèdic de la marihuana
pioners
· Una associació de Vitòria crea el primer banc terapèutic de marihuana no encobert de l'Estat
Internet
· Els malalts i les persones que cultiven la planta es poden posar en contacte a la xarxa

Fa uns mesos s'estrenava al Villarroel Teatre Monólogos de la marihuana, una obra que, des de la sàtira, abordava tant els desavantatges del consum de la planta com els seus efectes terapèutics. Les cadires d'aquest espai escènic es van omplir, i és que la temàtica no suscita precisament indiferència. El 47% dels catalans d'entre 14 i 18 anys han provat el cànnabis almenys un cop. I a l'Estat espanyol el consum de marihuana s'ha doblat entre el 1995 i el 2003.

Els que destaquen els inconvenients d'aquest producte posen sobre la taula els estudis -com ara el de la Universitat Rutgers de Nova Brunswick (EUA)- que asseguren que el principi actiu de la marihuana, el tetrahidrocannabinol (THC), deteriora la memòria. Els que en subratllen els avantatges recorden que l'ús terapèutic del cànnabis ha millorat la qualitat de vida de 123 pacients catalans amb malalties cròniques -un 65% dels tractats-, segons dades de la prova pilot posada en marxa a principis del 2006 pel departament de Salut.

L'associació basca Amics de la Maria recorda, però, que els malalts de sida o càncer, tant d'Euskadi com de la resta de l'Estat, no tenen accés a aquest tipus de tractament alternatiu -només amb proves pilot com la catalana i a través de farmàcies-, ja que el govern central segueix negant el cànnabis als malalts.

Per això aquesta associació amb seu a Vitòria ha decidit crear el primer banc terapèutic de marihuana no encobert de l'Estat espanyol. El projecte orienta els malalts, que fa anys que estan en contacte amb Amics de la Maria, sobre com poden alleujar el dolor mitjançant el principi actiu d'aquesta planta.


 

Es tracta de posar en contacte a través d'Internet (www.amigosdemaria.com) els malalts interessats amb les persones que cultiven la planta, que cedeixen gratuïtament part de la seva producció personal, a més de facilitar informació als pacients que puguin beneficiar-se dels avantatges que ofereix el THC.

Acabar amb el mercat negre
L'associació, que compta amb assessoria mèdica, concerta una consulta del pacient interessat amb un dels metges que col·laboren amb la iniciativa i per últim facilita l'accés del malalt a la marihuana. "Aconseguim que la gent deixi d'acudir al mercat negre", subratlla Paco Mascaraque, president de l'entitat. Tot plegat sense afany de lucre, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels malalts i oferir-los més informació sobre l'ús de la planta i les possibles contraindicacions.

Diverses associacions que defensen l'ús terapèutic del cànnabis i que s'estan adherint al projecte d'Amics de la Maria disposen de metges, i per això Mascaraque espera poder atendre aviat pacients d'arreu. Mascaraque insisteix que la consulta mèdica és un pas "imprescindible" per rebre assessoria i accedir a la marihuana, i que així s'eviten "falsos malalts".

La iniciativa ha despertat la curiositat de milers d'internautes: l'endemà de fer-se pública, la pàgina web d'aquesta entitat va registrar 100.000 visites. Aquesta pàgina ofereix tot tipus d'informació sobre el cànnabis i s'hi poden llegir cartes de pacients que alleugen des de fa anys el seu dolor gràcies a la marihuana. És el cas de la Marta, que té una malaltia crònica i que fa unes setmanes escrivia: "És trist que sigui l'amenaça de la mort el que ens permet de gaudir d'aquest tipus de plaers que només serveixen per sentir-se bé, encara que sigui una estona".


informació recollida a AVUI
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar