Maria
Els amics del cànem - Edwin Winkels


• Barcelona acull a partir de demà Spannabis, la primera mostra d'Espanya sobre els usos de la planta
• Els organitzadors critiquen les traves per autoritzar la fira Preparatius.

No s'assembla a la fira del cine eròtic de la Farga de l'Hospitalet, però per evitar suspicàcies els organitzadors han posat un límit d'edat mínima de 18 anys. El nom oficial: Spannabis. És la primera Fira del Cànem i Tecnologies Alternatives que se celebra a Espanya. El límit d'edat es deu a la part recreativa de la fira, dedicada a la planta del cànnabis i els seus efectes psicoactius, encara que el cànem és moltes coses més.

En l'annex del Palau Sant Jordi ja s'estan aixecant els estands que acolliran des de demà fins diumenge un centenar d'expositors d'arreu del món, que enmig de la intensa olor que desprèn la planta esperen rebre milers de visitants, entre ells 2.000 distribuïdors relacionats amb el cànem. L'aspecte industrial del cultiu ocuparà bona part de l'espai, per intentar treure una certa polèmica a una fira que no és del gust de tothom.

"Si el PP torna a guanyar les eleccions, ja ens en podem oblidar", aventurava un expositor. Segons fonts de l'organització, l'assumpte no només és polèmic per als conservadors. Afirmen que l'Ajuntament de Barcelona no va donar permís per promocionar la fira amb banderoles. Fonts municipals van respondre ahir que la petició es referia a un tram --de plaça d'Espanya al Sant Jordi--, on no es permet penjar publicitat als fanals.

L'organització ja havia recorregut abans un llarg camí. "El que més ens va costar va ser aconseguir el beneplàcit de la Generalitat, el Govern anterior, ja que sense permís de Comerç, el Palau Sant Jordi no ens podia llogar les seves instal.lacions. Al final, vam haver de fer una acció directa i, després d'explicar-li el tema al conseller Fernández Teixidó en persona, van desaparèixer les reticències", explica Oriol Vicent, el portaveu de l'organització.

 

La idea original és d'un madrileny, Carlos Palomino, que durant una llarga estada als Estats Units va entrar en contacte amb l'aplicació agrícola i industrial del cànem. Va trucar a coneguts a Barcelona perquè, malgrat els obstacles que s'han trobat aquí, segons ell a Madrid hauria estat totalment impossible muntar Spannabis. "¿Per què Barcelona? Aquesta ciutat es caracteritza per estar sempre disposada a la celebració d'esdeveniments de tota índole", diu la pàgina web de la fira.

Equilibri difícil
Aquesta pàgina web també explica detalladament que la fibra del cànem no té res a veure amb el cabdell de la planta, que conté THC, el químic psicoactiu. La intenció de l'organització serà trobar en la fira l'equilibri difícil entre aquests aspectes tan diferents, promocionant sobretot el cànem com "un material tres vegades més resistent que el cotó". O destacant que "una hectàrea de cànnabis pot produir tanta fibra útil com quatre d'arbres o dues de cotó". Segons Oriol Vicente, "quan expliques a la gent tot el que es pot fer amb el cànem, gairebé no s'ho creuen".

Els expositors vénen de mig Europa, dels Estats Units, del Canadà, d'Austràlia i de l'Índia, encara que aquests últims tenien ahir la mercaderia retinguda per la duana de l'aeroport. Paral.lelament, s'organitzen debats i una taula rodona, dissabte, amb experts mèdics i farmacèutics sobre l'ús medicinal de la marihuana, a més de concerts de promoció al Poble Espanyol.

informació recollida a El Periódico de Catalunya
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar