Maria
Un estudi britànic considera droga dura l'alcohol - Begoña Arce

• L'informe diu que la beguda causa més morts que l'èxtasi.

Substàncies legals, com l'alcohol i el tabac, són més perilloses que altres que estan prohibides, com el cànnabis i l'èxtasi, segons un estudi científic publicat per la revista The Lancet. Un equip d'investigadors britànics format per membres de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques afirma que el vigent sistema de classificació de les drogues al Regne Unit "no és adequat" i recomanarà al Govern de Tony Blair que el substitueixi per un que reflecteixi més adequadament els danys que certes substàncies produeixen a qui les consumeix i els seus costos per a la societat.

En la taula de les 20 diferents drogues més perilloses, l'heroïna figura al capdavant de la nova llista, seguida per la cocaïna i els barbitúrics. En cinquena posició es troba l'alcohol i en novena hi ha el tabac, mentre que el cànnabis apareix en la posició número 11 i l'èxtasi en la 18a.

MÉS MORTS PER L'ALCOHOL
Per a un dels científics que ha desenvolupat els nous criteris, el professor David Nutt de la Universidad de Bristol, la classificació reflecteix el fet que al Regne Unit una persona mor setmanalment a conseqüència del consum continuat d'alcohol, mentre que a penes hi ha una desena de morts a l'any vinculades amb l'èxtasi.

 

"L'actual sistema no és adequat. Hem de tractar la gent com a adults, hem de tenir un debat molt més rigorós sobre com ens hem d'enfrontar a les drogues perilloses", assenyala Nutt.

Els experts consideren que l'actual classificació és massa arbitrària, té poca base científica i no proporciona informació suficient als ciutadans sobre els nivells de dependència, ni els riscos que implica l'ús de cada droga.

El professor Colin Blakemore, director executiu del Consell d'Investigació Mèdic, que també ha participat en l'elaboració d'aquest treball, és categòric a l'afirmar que l'actual política per lluitar contra les drogues, no funciona. "Ens enfrontem amb un gran problema. Les substàncies il.legals no han estat mai tan a l'abast de la mà, ni se n'ha abusat en proporcions tan grans", assenyala.

Els investigadors estimen que aproximadament mig milió de joves al Regne Unit consumeixen habitualment èxtasi cada cap de setmana, circumstància que mostra la necessitat de reformar l'estratègia i els criteris. Un portaveu del Ministeri de l'Interior britànic va indicar ahir que el departament "no té cap intenció de revisar l'actual classificació del sistema de drogues".


informació recollida a El Periódico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar