Comissió Escola-Sanitat
Comissió
Escola-Sanitat
El gran equipament sanitari de Sant Andreu s’iniciarà a la primavera - Patrícia Castan
El Periódico 18/01/10

• El Consorci de la Zona Franca invertirà uns 36 milions en l’edifici, que estarà a punt en 2 anys.
• Aglutinarà un CAP, un centre de salut mental i un hospital de crònics en terrenys de les casernes.


Els veïns de Sant Andreu de(l) Palomar, el nucli històric del districte, fa mesos que recullen firmes i fan diversos actes de pressió perquè comencin d’una vegada les obres del gran edifici sanitari que ocuparà una part de les antigues casernes. La data definitiva, març o, com a màxim, abril, l’han conegut per aquest diari i encara en recelen, perquè no n’han estat oficialment informats. No obstant, el Consorci de la Zona Franca, promotor de l’obra, va obrir fa uns quants dies la licitació i confia a poder adjudicar les obres el mes que ve i iniciar ràpidament el que serà un enorme bloc que aglutinarà un centre d’atenció primària (CAP), un centre de salut mental i un centre sociosanitari (hospital per a malalts crònics), amb un pressupost de 36 milions d’euros i uns dos anys d’obres.

Tot i que els terrenys, que abans van ser propietat del Ministeri de Defensa, acolliran també uns 2.000 pisos (221 d’ells, en construcció), un parc, residència per a població gran (amb projecte ja redactat), un col·legi (ja construït), una comissaria de Mossos d’Esquadra (també ara operativa), una guarderia (en projecte), una biblioteca (amb llicència), i altres instal·lacions, la realitat és que l’equipament sanitari era el més reclamat socialment, en especial pel veïnat de Sant Andreu nord. La zona és clarament deficitària i els usuaris s’han de desplaçar lluny de casa per anar al metge, expliquen a l’Associació de Veïns de Sant Andreu de(l) Palomar.

La futura instal·lació que es començarà a aixecar a la primavera és una mena de tres en un, en una parcel·la de 3.500 metres quadrats entre els carrers del Coronel Monasterio i la Rambla d’Equipaments, del nou barri de Casernes. El promotor serà el Consorci de la Zona Franca, i l’Institut Municipal d’Assistència Sanitària (IMAS) –que gestionarà la instal·lació– li pagarà una renda per un dret de superfície de 50 anys, segons la fórmula pactada entre la Generalitat i l’ajuntament.

El bloc, obra de l’arquitecte Manuel Brullet i el seu equip –amb experiència en la construcció d’edificis per al sector sanitari–, es distribueix en dues franges, i compta amb amb un pati longitudinal i més fonts de llum natural i ventilació per a tot el conjunt.

ESPAIS COMUNS
El CAP ocuparà 2.514 metres quadrats, a la part nord de l’edifici, formant una unitat amb les dependències de salut mental, però ocupant les plantes primera i segona, amb les àrees de medicina general i pediatria, i la zona polivalent, àrea d’educació sanitària, de cirurgia i administració, respectivament. El centre de salut mental, al qual es podrà accedir per la mateixa entrada, estarà separat per un pati i disposarà d’una mica més de 1.500 metres quadrats. La planta que dóna al carrer es destinarà a nens i joves, i la tercera i quarta, a adults i a centre de dia i club de socialització dels pacients.

Finalment, el centre sociosanitari, amb més de 10.300 metres quadrats, indiquen fonts del consorci, se situarà a la part sud, la més àmplia, del subterrani a la quarta planta. Integrarà àrees assistencials als pisos superiors i 285 llits i una àmplia terrassa-solàrium, i als inferiors unirà cafeteria, aula de formació, de teràpia ocupacional, rehabilitació i altres.

L’edifici, amb porxos als accessos i volums lleugers, es revestirà amb làmines metàl·liques verticals com a protecció solar. Serà un dels edificis més ambiciosos d’aquest nou barri, el projecte d’urbanització del qual ja s’ha redactat.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP