Associació Veïnal Sant Andreu Sud


 
Opinions
la Línia 9 del Metro
La Generalitat busca 3.000 milions per acabar la L-9 - Ramon Comorera
El Periódico 01/05/08
• Nadal estudia donar entrada al capital privat amb "fórmules una mica imaginatives"

La mastodòntica L-9, els 46,6 quilòmetres que uniran Badalona i Santa Coloma amb la Zona Franca i el Prat, travessant el nord de Barcelona, avança a poc a poc des que es va iniciar ja fa sis anys. L'obra és complexa i l'enfonsament del Carmel va obligar a extremar la seguretat i a revisar el llarg tram central, encara no començat. No obstant, el verdader taló d'Aquil.les d'aquesta línia de metro no és tècnic sinó financer. La Generalitat té problemes per cobrir en solitari el seu enorme cost. El conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, s'hi va referir ahir i va revelar que estudia "fórmules una mica imaginatives" per aconseguir 3.000 milions de capital privat que completin el finançament, en especial del tram central. Aquests fons s'afegiran als 3.500 milions ja inclosos en els pressupostos públics.

Des que l'any 2002 el llavors Govern de CiU va iniciar les obres amb dues tuneladores, una a Badalona i una altra a Santa Coloma, el cost de la línia s'ha duplicat. L'última previsió de 6.500 milions ha arribat a una tal magnitud que, amb l'actual nivell de recursos de la Generalitat, amenaça d'afectar les altres inversions.

En la seva intervenció al Col.legi d'Enginyers Industrials de Catalunya per presentar el pacte nacional d'infraestructures, Nadal va citar com una de les possibilitats d'obtenir capital privat la fórmula de concessió d'obra pública, coneguda també com a peatge a l'ombra.





INGRESSOS PER USUARI
Segons aquest sistema, inèdit en projectes de metro o de tren, però utilitzat en nombroses obres viàries, com l'ampliació a quatre carrils de l'Eix Transversal o la conversió en autovia de l'eix Vic-Ripoll, la constructora paga les obres, les gestiona durant un llarg període de temps i rep a canvi de l'Administració uns ingressos calculats segons el volum d'usuaris que es registri a la via.

Altres possibilitats apuntades pel conseller van ser que la recuperació de la inversió privada procedeixi de l'explotació de les mateixes estacions i de les seves instal.lacions o bé que el cost d'algun tram pendent de la L-9 vagi a càrrec de l'empresa constructora que només cobrarà el treball realitzat una vegada hagi acabat l'obra. De tot això, no obstant, encara no hi ha res segur, només són possibilitats. Excepte la certesa de les greus dificultats de finançament de la Generalitat, qüestió a negociar amb l'Estat a la qual també es va referir Nadal.

Els dos ramals de la L-9 de Santa Coloma i Badalona a Sagrera Meridiana estan avançats i la seva entrada en servei es farà per trams entre finals del 2009 i principis del 2010. Un any després, si es compleixen les últimes estimacions, haurien de funcionar els de la Zona Franca i el Prat fins a la bifurcació de Gornal, a l'Hospitalet, i fins a la Zona Universitària. L'any 2012, la L-9 arribarà, si no hi ha cap sorpresa, a la terminal Sud de l'aeroport. Per a dos o tres anys després quedaria el tram central de la Sagrera a la Zona Universitària.