ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP

Diada Nacional de Catalunya 2002

La Catalunya que volem, l’Europa que volem, el món que volem

Avui, 11 de setembre, és la nostra festa nacional. La volem festiva com la de tots els pobles que practiquen l’autoestima. Ens agrada recordar que els països catalans som una nació amb una història mil·lenària, un patrimoni cultural i lingüístic que ens dóna personalitat pròpia i una convivència cívica fonamentada en valors compartits. Però ens agrada encara més afirmar que volem un futur nacional més lliure, més just i més digne. Més lliure vol dir sense subordinació política, econòmica i cultural. Més just vol dir amb un model de desenvolupament humà que permeti lluitar efectivament contra la marginació, l’atur i la degradació del medi. Més digne vol dir una catalanitat compartida pels antics i pels nous ciutadans, procedents de qualsevol lloc del planeta, i que opta per la cultura dels drets humans, de la democràcia participativa i de la pau. Volem una catalanitat entesa com a factor de cohesió social en context de pluralisme. Ens oposem a tots els intents de colonialisme lingüístic, cultural i nacional que ens afecten.

Afirmem la nostra dignitat nacional en el marc europeu. Però expressem també, com tants altres ciutadans europeus, el nostre desacord amb els aspectes d’una arquitectura política que traeixen els valors europeus més rellevants. S’ha aconseguit la unió monetària dels dotze i tot fa pensar que la Unió Europea encara s’identifica massa amb l’Europa dels mercaders. Aquest any precisament té lloc el treball de la Convenció Europea que ha de fer propostes per a la futura constitució de la Unió. Nosaltres volem una Europa de les llibertats i de la solidaritat de cara endins i de cara enfora. No volem una seguretat que retalli les llibertats. No volem unes llibertats que justifiquin la insolidaritat. Volem unes societats que valorin el bon repartiment de la riquesa com a clau de la prosperitat. No volem una prosperitat aconseguida amb relacions injustes amb els països pobres.

Volem una Europa dels pobles i de les cultures. No volem una associació d’estats per a perpetuar els vells colonialismes de les nacions dominants. Volem, per tant, que la nació catalana sigui membre de ple dret de totes les institucions europees. Volem que el català sigui reconegut com a llengua oficial de la Unió Europea. Volem una Europa que pugui ser referència en matèria de drets humans, de drets socials i de drets culturals.

Avui, 11 de setembre, també recordem els tràgics esdeveniments de fa un any a la ciutat de Nova York. Condemnem les violències d’aquell dia i les violències posteriors. Condemnem també les violències provocades pel subdesenvolupament i les altres injustícies estructurals. Hauríem de fer tot el possible per evitar en el futur la mort de persones innocents. I cal fer un gran esforç de previsió. Des de fa anys hem analitzat amb molta precisió les greus fractures que afecten el conjunt de la humanitat. En coneixem les causes, però no hem actuat amb prou responsabilitat. En el combat contra la pobresa els països rics no aconseguim ni el gest inicial de dedicar-hi el 0,7 % de la nostra producció de riquesa. Endarrerim els compromisos en matèria de medi ambient i de protecció de la diversitat de pobles i cultures. Consentim el comerç d'armes, l'activitat de les màfies internacionals i la pervivència de règims polítics dictatorials i corruptes. Avui és un aniversari oportú per a afirmar, com s'ha dit a tants llocs del planeta, que un altre món és possible. Avui, des de la nació catalana, afirmem que també són nostres els combats globals per la justícia econòmica, la protecció del medi, la diversitat de llengües i cultures, les llibertats democràtiques i la recerca pacífica de la pau. Així, us convoquem als actes que se celebraran amb motiu de l’11 de setembre de l’any 2002

Comissió Onze de Setembre 2002

Manifest de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar

Joc de l'11 de Setembre de l'AVUI
STAP21 - Sant Andreu de Palomar Segle XXI
WEB STAP - Pàgina Inici
Catalunya X PP.CC.
a Sant Andreu de Palomar : el 20 d'abril