ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
manifestos i
opinions

Aturada total a Sant Andreu per exigir l'enderroc de les casernes - Jordi Corachàn


• La majoria de comerços van abaixar les persianes i els veïns van sortir al carrer durant 10 minuts
• Una trentena d'entitats del barri reclamen un casal de gent gran, un ambulatori i jardins


Sant Andreu va protagonitzar ahir una aturada breu --no va durar ni 10 minuts-- i tranquil.la, però total. La major part dels comerços del barri, des de la plaça de Mossèn Clapés fins al carrer de Garcilaso --ja a la Sagrera-- van apagar els llums i van abaixar les persianes pel conflicte de les dues casernes militars.

Més de 30 entitats van convocar la singular protesta. A les set de la tarda en punt, mentre les botigues tancaven, els veïns es van concentrar davant de casa seva. El carrer Gran de Sant Andreu va quedar esquitxat de petits grups, d'entre 10 i 25 persones.

Tothom va aprofitar l'ocasió per donar el seu punt de vista sobre l'anunci fet per l'ajuntament i el Ministeri de Defensa que la setmana que ve netejaran el recinte i enderrocaran unes naus que amenacen ruïna. És el primer pas. "Esperem que aquest cop sigui de veritat", va dir Joan Mateu, de l'Eix Comercial.

Això els sembla bé, però en volen més. Volen que s'atengui adequadament les 600 persones que hi viuen i que siguin reallotjades. I després, que la piqueta tiri d'una vegada els antics aquarteraments del passeig de Torras i Bages. En aquests solars, de 100.000 metres quadrats en total, demanen que s'hi aixequi un ambulatori, un casal de gent gran, un parc i altres equipaments molt necessaris per a la barriada. La petició és un clamor popular.


 

REPICADA DE CAMPANES
L'aturada va ser atípica. En la concentració del carrer Gran de Sant Andreu amb la cantonada de Joan Torras, formada per uns 50 veïns, no es va tallar el trànsit, ni hi va haver pancartes, ni megàfons, només unes octavilles que deien: Sant Andreu vol solucions immediates al problema de les casernes. La gent es va reunir al costat de la font, una rèplica de la de Canaletes.

Van ser només 10 minuts, però intensos. Les campanes de les dues esglésies principals, Sant Pacià i Sant Andreu de Palomar, no van parar de repicar. La falta de costum va obligar els sagristans a posar-se d'acord a última hora sobre el to. "Escolti, no hem de tocar a morts, ¿oi?", li va preguntar un a l'altre a través del mòbil. El compàs va ser alegre, gairebé una marxa militar, a to amb la protesta. Entre els grups de persones es va parlar de la passivitat de Defensa, propietària dels recintes, que ha permès que les casernes es converteixin en un polvorí. "A dins hi ha gent amb problemes socials i de salut molt greus, i ni el Ministeri ni la Generalitat hi han intervingut", va afirmar Juan Martínez, de l'associació de comerciants.

També es van llançar crítiques molt dures cap a la Plataforma Veïnal, l'única entitat del barri que no ha recolzat la protesta. Hi va haver algú que es va referir a la poca sensibilitat que mostren pels immigrants. En aquest punt, la discrepància és total. De lluny, les campanes van deixar de sonar i la manifestació es va dissoldre lentament. Fins a la pròxima.

 


difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin al Fòrum o per correu-e
sempre que no postulin per accions o postures xenòfobes, racistes, violentes o feixistes

webstap@sant-andreu.com
Fòrum STAP
WEB STAP pàgina d'inici