ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
manifestos i
opinions

El control dels immigrants a través del padró subleva les ONGs - Vicenç Relats
AVUI 13/07/03

A Catalunya la xifra de 'sense papers' arriba a 150.000, 20.000 dels quals en mig any, segons Immigració
La quarta llei d'estrangeria del PP preveu que la policia hi accedeixi
LA NOVA REFORMA D'ESTRANGERIA

El control policial de la immigració irregular a través del padró que preveu la quarta reforma de la llei d'estrangeria que el govern Aznar fa des del 1999 --la tercera en l'actual legislatura-- ha sublevat les entitats socials, que auguren que comportarà més exclusió.

L'enèsima reforma d'aquesta llei es torna a iniciar amb el pretext d'extremar el control de la immigració irregular i torna a trobar una àmplia oposició social i política que acusa el govern espanyol d'amagar-hi el "fracàs" de la seva política d'immigració.

Els canvis que la llei preveu en relació amb el padró municipal són crucials per a la situació dels immigrants irregulars. La reforma eliminarà la confidencialitat de les dades personals del padró que estableix la llei de règim local i preveu que les dades d'empadronament d'estrangers es facilitin periòdicament als cossos policials.

Per a Miquel Essomba, portaveu de SOS Racisme, la reforma suposa "un atemptat a l'Estat democràtic no només contra els immigrants" i "consolidarà una política d'estrangeria cada cop més policial, que aguditza un model injust i ineficaç". Que les dades del padró deixin d'estar protegides i passin control policial és vist per SOS Racisme i per la vintena d'associacions integrades a la Plataforma per la Convivència i la Ciutadania com "una forma d'espantar els immigrants en situació irregular per impedir que s'empadronin, cosa que farà que passin de la irregularitat a l'exclusió", segons Essomba.

Actualment la immensa majoria dels extracomunitaris que viuen a Catalunya i a la resta de l'Estat s'empadronen, encara que no tinguin regularitzat el permís de residència. Això els permet accedir als serveis socials, sanitaris i d'educació bàsics. A finals del 2002, 131.000 dels 460.000 estrangers residents a Catalunya estaven en situació irregular, perquè constaven al padró però no tenien permís de residència. Avui aquesta xifra de sense papers ja arriba a 150.000, segons estimacions actualitzades de la secretaria per a la Immigració de la Generalitat. I a tot l'Estat es calculen en més de 600.000.

La reforma propugnada pel govern del PP només ha trobat ara per ara el suport de Coalició Canària, el recel del PSOE i CiU i l'oposició frontal d'IU i els partits del grup mixt -entre els quals ERC i ICV. El ple extraordinari del Congrés dels Diputats de dimarts passat va servir perquè el PP rebutgés les sis esmenes a la totalitat presentades, cosa que avança una tramitació que continuarà al setembre, amb el debat d'esmenes parcials. Finalment, la nova llei s'aprovarà a les Corts abans d'acabar l'any, amb les eleccions estatals a tocar.

 

 

Això fa que des la Plataforma per la Ciutadania i la Convivència --on també s'integren Justícia i Pau, IBN Batuta, el CITE de CCOO o l'AMIC d'UGT i molts col·lectius d'immigrants--, es retregui a l'executiu de José M. Aznar que faci "un ús electoralista de la immigració" i recorden que l'anunci de reforma el va fer el president espanyol en un míting en la recent campanya municipal.

"La reforma no pretén res més que aprofundir la mateixa línia de les reformes anteriors: més policial i fent que hi hagi a la nostra societat uns ciutadans sense drets, de segona", afirma el president del Centre d'Informació de Treballadors Estrangers de CCOO, Ghassan Saliba.

La reforma també preveu facilitar els tràmits d'expulsió i reajustar els visats, que serviran com a permís de residènca i treball

LA NOVA REFORMA D'ESTRANGERIA
Limita l'accés a l'empadronament dels immigrants irregulars i permet que les dades del padró passin al ministeri de l'Interior i als cossos policials, cosa que elimina la confidencialitat de dades personals que recull la llei de règim local.

Les companyies de transport --especialment les aèries-- hauran de facilitar els llistats de passatgers estrangers que entren a l'Estat per controlar la immigració irregular. Es preveuen multes de fins a 500.00 euros a les companyies que ho infringeixin. La companyia es fa càrrec del passatger en cas de denegar-se-li l'entrada.

Facilitats d'expulsió: els immigrants processats o inculpats per delictes o faltes per als quals es prevegin penes inferiors a 6 anys, l'autoritat governativa, prèvia audiència fiscal, proposarà sempre l'expulsió immediata, en un màxim de tres dies. El visat de treball i residència substituïrà el permís de treball inicial. La denominació "permís de treball" es substitueix per la d'"autorització per treballar".

La reforma introdueix a la llei articles anul·lats pel Tribunal Suprem de l'actual reglament d'estrangeria sobre reagrupament familiar i dret a la lliure circulació. En reagrupació familiar s'impedeix que la persona reagrupada pugui alhora reagrupar un altre familiar si abans no té un permís de residència propi.

Exclou els estrangers extracomunitaris del que preveu la llei de procediment administratiu per al conjunt dels ciutadans a efectes de sol·licituds oficials de tot tipus.


difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin al Fòrum o per correu-e
sempre que no postulin per accions o postures xenòfobes, racistes, violentes o feixistes

webstap@sant-andreu.com
Fòrum STAP
WEB STAP pàgina d'inici