ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
manifestos i
opinions

La neteja de les casernes de Sant Andreu comença a ritme frenètic - Jordi Corachàn
El Periódico 10/07/03


EL DRAMA DELS 'SENSE SOSTRE'
PROVA DE FOC DEL DISPOSITIU PER ADEQUAR ELS ANTICS RECINTES MILITARS DE BARCELONA
• Una brigada municipal va sanejar les finques i va tirar un altre mur davant la indiferència dels 550 ocupants
• El pati d'Artilleria va quedar net en un dia i l'ajuntament espera acabar abans del previst


L'ajuntament va passar ahir amb èxit la primera prova de foc a les casernes de Sant Andreu. El primer dia del dispositiu de neteja va transcórrer sense incidents i a un ritme frenètic.

A les vuit en punt del matí, una brigada composta per una vintena d'operaris, dues pales mecàniques i el mateix nombre de camions entrava a la caserna d'Artilleria pels 20 metres de mur perimetral enderrocats juntament amb la porta principal del passeig de Torras i Bages. A la tarda, la piqueta va obrir un esvoranc similar a la caserna de la Mestrança, situada al davant. Els 550 ocupants van rebre amb satisfacció --alguns-- o indiferència --la majoria-- la brigada, que es va poder moure amb total llibertat per l'antic recinte militar. Els agents antiavalots de la Guàrdia Urbana es van convertir en simples espectadors: "No sé què hi hem vingut a fer", reflexionava un agent.

PATI NET
El clima de tranquil.litat va permetre als operaris netejar gairebé completament el pati principal de la caserna, que té 50.000 metres quadrats en conjunt. Mentrestant, una altra brigada, de Salut Pública, procedia a desinfectar --tasca prèvia a la neteja-- la caserna de la Mestrança, que està just al davant, i que té 40.000 metres de superfície.

Si continua aquest ritme, els treballs de sanejament es podrien acabar abans dels 25 dies previstos inicialment. Ara, la principal dificultat és l'enderrocament de diverses naus a les dues casernes, que està prevista per als pròxims dies. Les demolicions, malgrat que són parcials, compten amb l'oposició de Papers per a Tots, entitat que no és reconeguda com a interlocutora per part de l'Administració.

Cada 45 minuts sortia de la caserna d'Artilleria un enorme camió, del tipus banyera, ple d'escombraries o d'arbustos amb destí a l'abocador, anomenat de transvasament, de Viladecans, o bé cap a la incineradora de Sant Adrià. Al cap de dues hores aproximadament, el camió tornava per ser carregat un altre cop.

L'antiga esplanada militar estava ocupada ahir per dues brigades de persones, unes de vestides de blanc i altres de verd, i totes amb mascareta. Les vestides de blanc anaven a dalt d'un tot terreny pick-up amb una espècie de canó que disparava un líquid desinfectant.

 

BALENER A TERRA FERMA
La imatge va causar una certa perplexitat entre els assistents. S'assemblava a la d'un balener, però a terra ferma. Passat un temps prudencial --al voltant de tres hores--, feien el mateix recorregut els homes de verd, ja sense por de cap intoxicació. Era el moment de començar a carregar els centenars de tones d'escombraries i d'excrements acumulats durant un any i mig per centenars d'okupes i immigrants. "M'he menjat un entrepà de llom i l'he vomitat tot", va explicar molt gràficament un operari.

Les excavadores han entrat a les casernes per quedar-s'hi, almenys fins a final de mes. Mentrestant, el dia 21 se celebrarà la vista per la demanda de desnonament plantejada pel Ministeri de Defensa al Jutjat de Primera Instància número 34 de Barcelona.

"A partir d'ara treballaran dissabtes i diumenges inclosos", va assegurar a aquest diari Núria Badia, directora dels serveis de neteja urbana de l'ajuntament. La satisfacció de la responsable de l'operatiu era total: "En el primer dia, els treballs s'han desenvolupat amb total tranquil.litat i avancen a un ritme molt bo, i si no apareixen dificultats podrem acabar abans del previst".

Les dificultats poden aparèixer a l'interior d'algunes dependències i a les naus que han estat utilitzades com a urinaris públics, així com a les galeries subterrànies que uneixen les casernes. En aquests llocs, les màquines no són tan efectives i, en canvi, la participació humana és més important.

Els veïns de Sant Andreu, sobretot els més pròxims a les casernes, han rebut amb satisfacció l'inici dels treballs. "Ja era hora que es veiés que l'Administració es preocupa dels nostres problemes", va subratllar Fernando Castilla, comerciant del carrer del Palomar.


difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin al Fòrum o per correu-e
sempre que no postulin per accions o postures xenòfobes, racistes, violentes o feixistes

webstap@sant-andreu.com
Fòrum STAP
WEB STAP pàgina d'inici